سابلیمینال چیست ؟

سابلیمینال چیست و چگونه کار میکند؟

 

به عنوان عضوی از جامعه ای که مدام در حال مصرف انواع و اقسام محصولات هستیم همه ی ما تحت تأثیر محرک های زیرآستانه ای ، پیام های پنهان یا همان”پیام های سابلیمینال” بوده ایم.

پیام های سابلیمینال اغلب به تئوری توطئه ی سیاستمداران و تبلیغ کنندگان مرتبط است که ازآن ها برای دستکاری ذهن ما و شکل دادن رفتارمان برای منافع خود استفاده میکنند، ترسناک است، نه؟!

ولی آیا پیام های سابلیمینال واقعا کار میکنند؟ اگر چنین است، چگونه کار میکنند؟
ما در این مقاله ای که در اختیار شما قرار میدهیم سعی مان بر این است که شما هم با درک درستی از این موضوع، به توسعه ی شخصی خود بپردازید.
خوب بیاید از این سوال که، اصلا “پیام های سابلیمینال چیست” شروع کنیم. پیام های سابلیمینال به عنوان سیگنال هایی زیر سطح آستانه مطلق هوشیاری ما یا همان ATL تعریف شده است، کلمه ی سابلیمینال به معنای واقعی کلمه “زیر آستانه” معنی میشود.
اولین چیزی که ما باید درک کنیم این است که ما نمیتوانیم آگاهانه از محرک های سابلیمینال، آگاه شویم حتی اگردنبال آن باشیم، شاید یکم گیچ کننده بنظر بیاید ولی هدف اصلی پیام های سابلیمینال هم همین است که پیامی که به شما داده میشود توسط خودآگاه شما درک نشود بلکه بصورت مخفی روی ضمیر ناخود آگاه شما تأثیر بگذارد. آستانه مطلق، پایین ترین سطح محرکی است که میتوانیم تشخیص دهیم حال چه دیداری، شنیداری، حسی یا بقیه ی چیز ها باشد. وقتی یک محرک خارجی زیر ATL قرا میگیرد، به هیچ عنوان نمیشود آن را آگاهانه تشخصی داد.
دومین چیزی که باید درک کنیم این است که باور بر این است، درک سابلیمینال نتیجه ی یک طراحی عمدی درتکنیک ارتباطی است، که هدف آن ایجاد واکنش هایی درمخاطب می باشد که آن ها را معمولا انجام نمیدادند.
به اختصار، هر دوی درک و واکنش به پیام های سابلیمینال در ضمیر نا خود آگاه اتفاق می افتد یعنی انسان هیچ کنترلی بر ادراک در ضمیر نا خود آگاه ندارد. چرا مهم است که به صورت شفاف این دو ویژگی را تعریف کنیم؟ به این خاطر که بسیاری از تئوری های توطئه غالب حتی موردی درست برای حمله به آن پیدا نمیکنند بجای آن بیاری “سابلیمینال” را با “سوپرالیمینال” اشتباه میگیرند.
“سوپرالیمینال” دقیقا برعکسه “سابلیمینال” است در حالی که هردو واکنش عضبی را برانگیخته و در نتیجه بر رفتار ما تأثیر میگذارد محرک های سوپرالیمینال میتوان با ذهن اگاه یا همان ضمیر خود آگاه درک کرد.

پیام های سابلیمینال چگونه کار میکنند؟

ذهن ما از دو بخش متقابل تشکیل شده است: خودآگاه و ناخودآگاه.
قسمت خودآگاه ذهنمان کنترل اجرایی در ذهن را به ما میدهد و با هوشیاری ما میتوانیم فکر، قضاوت، احساس و تجربه کنیم.
ضمیر ناخودآگاه به بخشی از مغزمان اشاره دارد که زیر سطح آگاهی هوشیاری عمل میکند، به آن به عنوان یک مکان مخفی برای تمایلات، انگیزه ها و تجربه های پیشینمان که خارج از آگاهی مان قرار دارد بنگرید. چیزی که شگفت انگیز است، این است که ضمیر ناخودآگاه ما مثل یک خلبان خودکار عمل میکند، هنگامی که زمان پردازش اطلاعات است قسمت ناخودآگاه ذهنمان بسیار قوی تر از قسمت خودآگاه آن است بگزارید اینگونه بگویم که ناخودآگاه قادر است ۲۰۰۰۰ ببیت از اطلاعات رابه صورت همزمان پردازش کند در حالی که بخش خودآگاه قادر به پردازش فقط ۷ یا ۸ بیت از اطلاعات به صورت همزمان است.
آیا در طول روز از همه ی دم و باز دمی که انجام میدهید آگاه هستید؟! یا از هر قدمی که برمیدارید تا نیافتدید؟! این کار ناخودآگاه هست که آن را برای شما انجام میدهد. پیام های سابلیمینال جذبه ی خاصی برای ناخودآگاه ما دارند آن ها از طریق پروسه ای عمل میکنند که بدون اینکه ما متوجه شویم باعث بروز واکنش های متعددی در قسمت ناخودآگاه ذهنمان میشود.
خوب بیایید بیشتر در مورد محرک های حسی سابلیمینال یا همان SSS بدانیم، علم مدرن ۳۷ ورودی حسی شناخته شده را در هفت دسته گسترده کشف کرده است: دیداری، شنیداری، لمسی، چشایی، بویایی، تعادل و حرکت، سلولی یا همان آگاهی بدنی. در بین این موارد مقوله بینایی تسلط بیشتری بر ادراک ما دارد. تا آنجایی که میدانیم پیام های سابلیمینال دو حس را هدف قرار میدهند: شنیداری و دیداری.
خوب از آنجایی نمیتوانیم هر مقوله از این پیام هارا برسی کنیم ترجیح میدهیم در مورد مهمترین آنها که کمی پیش به آن اشاره کردیم یعنی دیداری و شنیداری، اطلاعاتی در خدمت شما عزیزان قرار دهیم.

پیام های سابلیمینال دیداری

فقط دو نوع از پیام های سابلیمینال دیداری داریم: سابویژوآل و تعبیه شده.
سابویژوآل ها به سرعت بر روی فیلمی که تماشا میکنید پدیدار میشوند-معمولا تا چند میلی ثانیه- که تماشاگر آنان را درک نکنند. در آزمایش کلاسیک جیمز ویکاری او دو فریم را در فیلمی پخش کرد که محتوای آن این چنین بود:

” تشنه هستید؟ کوکاکولا بنوشید” و  “گرسنه هستید؟ پاپکورن بخورید”

این به چنان سرعتی رخ داد که کسیانی که فیلم را میدیدند متوجه نشدند چه چیزی نوشته بود ولی همانطور که قبلا گفتیم هدف این است که ذهن آگاه شما متوجه نشود ولی صد در صد متوجه این حرف های پنهان میشود.

پیام های جایگذاری شده معمولا تصاویر استاتیک است که در یک محیط بصری تغییر ناپذیر تعبیه شده است و در دید ساده ی ما پنهان شده است برای مثال به موارد زیر توجه کنید آیا دلار را در اولی روی کاهو میبینید؟

 

پیام های سابلیمینال شنیداری

دو نوع پیام سابلیمینال شنیداری داریم:

  1. پیام های نا مفهوم (subaudible)
  2. بک مسکینگ (backmasking) .

پیام های نامفهوم (subaudible) پیام هایی با صدای کم است که به فایل شنیداری با صدای بلند درج شده است تا نتوان صدای ان را شنید به گونه ای که وقتی شما دارید به اهنگ موردعلاقه تان گوش میدهید صدای های سابلیمینال در پشت اهنگی که گوش میدهید پخش میشوند ولی شما قادر به شنیدن آن صداها نیستید.

بکمسکینگ “backmasking”، یک ویدیو مسیج هست که به صورت برعکس ظبط شده است بنابراین پیام اصلی وقتی در حالت اصلی و طبیعی- یعنی رو به جلو- پخش میشود مخفی شده و از دید پنهان باشد. این نوع اغلب در موسیقی پاپ دیده میشود، مانند آهنگ معروف بیتلز به نام “number nine” که در آن عبارت “number nine” بارها و بار ها تکرار میشود و هنگامی که آن را بصورت برعکس گوش میدهید با این عبارت مواجه میشوید “turn me on dead man”.

حالا پیام های سابلیمینال چگونه رفتار مان را تحت تأثیر قرار میدهد، یک تئوری مطرح میکند که سابلیمینال های شنیداری و دیداری میتواند در گسترش فعال سازی در شبکه ی معنایی شما مؤثر باشد. همه ی ما شبکه هایی در ذهنمان داریم که از لحاظ معنایی به هم مرتبط هستند هر مفهومی که در ذهنمان هست درون شبکه ای از گره های به هم پیوسته از مفاهیم وجود دارد.

برای مثال وقتی شرکت “اپل” را در نظر میگیریم ایستیو جابز، کامپوتر، موبایل، خلاقیت و غیره به ذهنمان می آید. در عکس زیر شبکه معمولی معنایی را مشاهدا میکنید:

 

در آزمایشی در سال ۲۰۰۸ کسانی که روی آنها آزمایش انجام میشد به مدت ۳۰ میلی ثانیه در معرض لوگوی اپل قرار گرفتند که این کار باعث باعث ایجاد ارتباط میان آن اشخاص و خلاقیت شد در نتیجه کسانی که این ازمایش روی آن ها استفاده شده بود به طور قابل ملاحظه ای خلاق تر شده بودند.
مثال هایی که ارائه شد توضیح بسیار قوی بود که چگونه سابلیمینال های شنیداری و دیدار بدون اینکه ما متوجه شویم روی ناخودآگاه ما تأثیر میگذارد.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://neveshtani.com/?p=5432
اشتراک گذاری:
واتساپتوییترلینکدین
برچسب ها:
ناهید شیخی
مطالب بیشتر

نظرات

0 نظر در مورد سابلیمینال چیست ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.